У сільськогосподарській діяльності суб’єктами господарювання використовуються різні агрохімікати, пестициди, засоби захисту рослин, які призначені для боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками рослин, а також для підвищення урожайності.

Законом України «Про пестициди і агрохімікати»  від 02.03.1995 № 86/95-ВР, визначено термін, що пестициди – це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб, агрохімікати – це органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

      У літній період, як правило, зростає небезпека виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.

Зараження здійснюється через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування (не миті овочі та фрукти, термічно не оброблені продукти харчування), вживання продуктів з порушеними умовами й термінами зберігання або виготовлених при неналежній термічній обробці, через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні забрудненої води, неправильній поведінці під час відпочинку тощо.

bot250.4202401З початку поточного року в Черкаській області зареєстровано три випадки  ботулізму.

     Звертаємо увагу громадян, що ботулізм є важким захворюванням, яке може привести до тяжких наслідків аж до летального результату. Збудником ботулізму є анаеробна бактерія, яка в умовах відсутності кисню виробляє небезпечний токсин – ботулотоксин (входить до числа найбільш смертельних отрут), вражає нервову систему, що може привести до паралічу дихальних м’язів.

130320240001Здорове харчування є одним з визначальних факторів розумового розвитку, фізичної активності та хорошої успішності дітей шкільного віку. Правильне харчування підвищує опір організму до інфекційних захворювань та інших несприятливих факторів навколишнього середовища. Одним з основних завдань сучасної освітньої політики при організації навчально-виховного процесу є збереження здоров'я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування учнів у навчальних закладах, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування у шкільні роки відповідального ставлення дітей до власного здоров'я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування з ранніх дитячих років. Саме з цією метою в Україні проводиться робота  з реформування системи харчування у навчальних закладах.

Випадкове зображення