«Щоб бути Великим – треба бути людиною Великої ідеї та великого характеру» – це слова видатного українського педагога-гуманіста В. О. Сухомлинського. Саме вони є не просто гаслом, а провідним принципом у роботі педагогів.

13112023002     Українці завжди шанували традиції, відзначаючи професійні свята. Ми щорічно святкуємо День працівника освіти, медичного працівника, енергетика, юриста, шахтаря тощо. До цього переліку з 2004 року з упевненістю була внесена професія логопеда, яку ще 20 років тому вважали достатньо рідкісною.

    Нині ця спеціальність упевнено набирає оберти, стає все більш затребуваною. Її актуальність зумовлюється постійним зростанням (із різних причин) кількості дітей (дошкільного, шкільного віку) з вадами психофізичного розвитку, зокрема, порушеннями мовлення; людей, які перенесли інсульти в різному віці, особистостей, що отримали політравми тощо. І за кожною такою дитиною – можливість зробити її більш упевненою у собі, успішною, такою, що вміє ефективно спілкуватись і реалізовувати свої можливості. Або ж ні… Усвідомлення важливості та необхідності цієї професії призвело до того, що кожен рік 14 листопада у всіх країнах світу відзначають Міжнародний день логопеда.

       Хочеться сьогодні розповісти про людину,яка все своє свідоме життя присвятила саме цій професії. І живе вона поруч з нами. Це Мітюхіна Галина Іллівна ,яка більше 50 років Галина Іллівна працює логопедом. Народилася Мітюхіна Г.І. 19.05.1950 року в селі Будище в сім»ї колгоспника. Після закінчення школи поїхала навчатися на Миколаївщину, де здобувала освіту вчителя початкових класів. Потім навчалася в Київському державному педагогічносу інституті ,здобула освіту логопеда-дефектолога. Там,в Скадовську ,зустріла свого чоловіка, з яким прожили довге щасливе життя,і разом виростили доньку Наталю. Повернулися на Черкащину і відразу пішла працювати в Лисянський районний відділ освіти.Всю свою професійність,майстерність, багаторічний досвід віддавала дітям і лише в 2016 році вийшла на заслужений відпочинок. Та життя на місці не стоїть. Тому, коли створювали Інклюзивно-ресурсний центр, то Галину Іллівну- як досвідченого спеціаліста, відразу запросили на роботу.І вона,не задумуючись пішла, там працює і сьогодні. Працювати з роками стає дедалі цікавіше: заняття інтерактивні, розвиваючі і діти теж зовсім інші. Важливо обрати правильний підхід не тільки до кожної дитини,а і до батьків. А далі всі разом мають стати однією командою,щоб максимально допомогти дитині.

 « Вчитель-логопед працює з дітьми та дорослими: в дитячих садках, школах, спеціальних установах, реабілітаційних центрах, поліклініках. На перший погляд уявляється, що в логопедії немає нічого складного, потрібно лише підбирати для учнів відповідні завдання і стежити за їх виконанням. Але це далеко не так! Професіональний логопед повинен відмінно володіти, крім теоретичних знань, системою спеціальних практичних навичок: вмінням робити логопедичний масаж, методиками постановки звуків, мати величезне терпіння.   Багато хто вважає, що вчитель-логопед виправляє тільки вади вимови звуків. Насправді ж, корекція звуковимови – це тільки верхівка айсберга. Логопед працює з усіма порушеннями мовлення: його відсутністю, загальним недорозвиненням; мовленнєвими відхиленнями внаслідок патології нервової системи, порушеннями голосу, темпу і тембру мовлення. Проте, на превеликий жаль, не тільки батьки, а й фахівці інших галузей досить часто є недостатньо обізнаними та недооцінюють важливість своєчасної логопедичної допомоги» - пояснює Галина Іллівна Мітюхіна.

В цей осінній день вітаємо професійним святом-з Міжнародним днем логопеда. Ви справді любите свою роботу. Тільки та людина,яка любить і цінує свою працю, може досягати таких відмінних результатів. Для багатьох Ви стали паличкою-виручалочкою у величезному світі слів і звуків. Прийміть щирі вітання та добрі побажання у цей святковий день. Бажаємо звуків радості в житті і чітких слів натхнення, бажаємо вміло виправляти дефекти дикції і легко позбавлятися від будь-яких недоліків кожного дня. Бажаємо завжди залишатися при високому професіоналізмі, відмінному настрої і чудовому матеріальному становищі, в мирі і достатку. 

  

Випадкове зображення