Запобігання та протидія домашньому насильству

Повідомляємо, що в умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 установи та заклади, що надають послуги екстрено (кризово) особам, які постраждали від домашнього насильства, працюють у робочому режимі та забезпечують надання соціальних послуг постраждалим особам з обов’язковим дотриманням правил карантину.

Мінсоцполітики як національним координатором з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі вжито заходів щодо:

забезпечення безперебійного, належного прийому/зарахування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, до спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб;

заборони відвідування іншими (сторонніми) людьми осіб, які перебувають у притулку для постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;

інформування працівників спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/ або насильства за ознакою статі, про шляхи передачі коронавірусної інфекції, способи самозахисту та важливість дотримання персоналом правил карантину;

забезпечення персоналу та постраждалих осіб, які перебувають у спеціалізованих службах підтримки постраждалих осіб, засобами індивідуального захисту (масками медичними, рукавичками, тощо);

доповнення відповідними пунктами про дотримання правил карантину правил внутрішнього розпорядку (перебування у притулку), які доводяться до відома (під розписку) постраждалої особи в день її зарахування до притулку.

Право на влаштування до притулку мають:

повнолітні постраждалі особи, направлені структурними підрозділами місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування, до повноважень якого належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії насильству, уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги постраждалим особам (контакти розміщені на офіційних веб-сторінках у рубриках «Протидія та запобігання домашньому насильству»).

З метою захисту та безпеки громадян, які цілодобово перебувають у притулках для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, адреси установ не розголошуються.

В Україні функціонує 26 установ та закладів, які екстрено (кризово) надають соціальні послуги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Довідково
На базі Урядового контактного центру працює цілодобовий сервіс доступний за номером 15-47.

Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними.

На «гарячій» лінії:

– надаються інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або з питань загрози вчинення такого насильства.

– надається психологічна допомоги потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам, дітям.

Оператор кол-центру не просто фіксує звернення чи переадресовує його до відповідних компетентних відомств, а й в онлайн-режимі може надавати психологічну допомогу потерпілим від насильства. Тобто у разі потреби людина отримає практичну інформацію, що робити і куди звертатись при виявленні загрози чи проблеми.

Для надання соціально-психологічної допомоги жертвам домашнього насильства в області функціонують:

обласний центр соціально-психологічної допомоги (м. Сміла);

обласний соціальний центр матері та дитини для проживання жінок на сьомому-дев’ятому місяці вагітності та матерів з дітьми віком до 18 місяців, які опинилися у складних життєвих обставинах (у тому числі зазнали насильства в сім’ї), що перешкоджають виконанню материнського обов’язку.

Крім того, на базі Черкаській благодійній організації „100% життя Черкаси“ діють:

Жіночий кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства „Мережка“

та Центр реінтеграції для безпритульних та осіб, які опинилися
в складних життєвих обставинах, у тому числі жінок і дітей, які постраждалі від домашнього насильства.

В області функціонують Черкаський та Уманський обласні центри соціально-психологічної реабілітації дітей – заклади соціального захисту дітей, до яких цілодобово приймаються діти, які опинились у складних життєвих обставинах, у зв’язку з тим, що батьки не можуть забезпечити належного утримання та догляду за дитиною, ухиляються від виконання батьківських обов’язків, вживають алкоголь, наркотичні засоби; залишилися без піклування батьків або осіб, які їх замінюють; зазнали насильства і потребують соціально-психологічної допомоги, постраждали від торгівлі дітьми; безпритульні діти.

В області діють 8 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, які, у разі отримання повідомлень про насильство в сім’ї, готові до надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам. (м.м.: Черкаси, Умань, Ватутіне, Канів; Городищенському та Чигиринському районах, Соколівській та Степанецькій ОТГ).

Головним управлінням Національної поліції в Черкаській області створено мобільну групу реагування на факти вчинення домашнього насильства на території м. Черкаси.

Якщо ви зіткнулися з явищем домашнього насильства особисто або стали свідком домашнього насильства, терміново завертайтеся на 102.

За умисне й систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство передбачене покарання у вигляді громадських робіт, піврічного арешту, 5-річного обмеження або 2-річного позбавлення волі. А суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів: від заборони перебувати в місці спільного проживання до заборони спілкуватися навіть через третіх осіб.

В Україні діє Національна “гаряча лінія”з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номерами телефонів 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних) або 116 123 (безкоштовно з мобільних).

Тел.: Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської  обласної адміністрації: (0472) 63 85 59

„100% Життя Черкаси“ – 0930814310

ГУ НП в Черкаській області – 102

Випадкове зображення