Порядок надсилання (вручення) контролюючими органами податкових вимог платникам податків

Надрукувати

Згідно ст.67 Конституції України кожен громадянин України зобов’язаний сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Конституційний обов'язок утримувати та сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції до бюджетів та державних цільових фондів покладено на платників податків, якими згідно ст. 15 Податкового кодексу України визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно чинного законодавства, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів. При цьому кожний з платників податків може бути платником податку за одним або кількома податками та зборами. Отже, у платників податків існує податковий обов’язок.

Податковим обов’язком визнається обов’язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені Податковим кодексом.

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений Податковим кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

 Отже, податковий борг з того чи іншого податку - це не лише податкове зобов'язання, не сплачене у встановлений строк, але й штрафні санкції та пеня, нараховані на суму такого зобов'язання.

У випадку виникнення податкового боргу у платника податків йому спочатку надають можливість погасити його у добровільному порядку, а для цього здійснюються заходи запобіжного характеру. Такому платнику надсилають податкову вимогу з повідомленням, що все його майно і майнові права перебувають у податковій заставі до повного погашення податкового боргу. Порядок направлення органами державної податкової служби податкової вимоги платникам податків затверджено Наказом Мінфіну України № 610 від 30. 06. 2017 р. відповідно до статей 59 та 60 глави 4 розділу II Податкового кодексу України. Згідно зазначеного Порядку, податкова вимога платнику податків, у якого виник податковий борг, формується контролюючим органом, на який згідно з Кодексом покладається виконання такої функції.

Податкова вимога формується у разі, якщо платник податків не сплатив у встановлені Кодексом строки суму:

Протягом періоду оскарження суми грошових зобов’язань, визначених контролюючим органом відповідно до Кодексу, податкова вимога з податку, що оскаржується, не надсилається.

Податкові вимоги формуються автоматично на підставі даних  інформаційно-телекомунікаційних систем (далі - ІТС) контролюючих органів.

 Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 3060 гривень. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує 180  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган   надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

 Податкова вимога, крім загальних реквізитів, повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов’язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов’язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

 Сума податкового боргу в податковій вимозі проставляється в гривнях з двома десятковими знаками.

У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений у повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик,235                                           e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

тел.(0472) 33-91-34                                                                           https://ck.tax.gov.ua/