Обов’язок використання POS – терміналів з 2023 року

Надрукувати

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2022 №894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» з 01.01.2023 року змінено вимоги до порядку здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів.

З 2023 року здійснення безготівкових розрахунків мають забезпечити торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб.

Така вимога не поширюється на:

ФОП-платників єдиного податку першої групи;

торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів;

на виїзну (виносну) торгівлю;

продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Ці вимоги також не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації.

За порушення вищевказаних вимог законодавством передбачено адміністративну відповідальність згідно ст. 16315 КУпАП. За недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів - штрафу на ФОП, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот нмдг (1700-3400 грн), а за повторне порушення - від п'ятисот до тисячі нмдг (8500-17000 грн).

18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик,235                                           e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

тел.(0472) 33-91-34                                                                           https://ck.tax.gov.ua/