Як взяти в оренду майно комунальної власності?

Надрукувати

Оренда – речове право на майно, відповідно до якого орендодавець передає або зобов’язується передати орендарю майно у користування за плату на певний строк.

Передача в оренду майна, що перебуває у комунальній власності, здійснюється органами місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України «Про оренду державного та комунального майна», Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 №483, та інших законодавчих актів.

Основною метою оренди є прискорення економічного зростання, залучення інвестицій, ефективне використання комунального майна та посилення фінансової спроможності територіальних громад.

Відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна», майно, яке передається в оренду, включається до Переліку першого типу, або до Переліку другого типу.

Перелік першого типу – це перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні.

Перелік другого типу – перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону (особи, які мають право отримати майно в оренду без аукціону, визначені у ст.15 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»).

Переліки оприлюднюються в електронній торговій системі та на офіційному сайті орендодавця.

Потенційний орендар, який бажає взяти в оренду комунальне майно, звертається до орендодавця із заявою про включення такого майна до Переліку відповідного типу, або із заявою про оренду майна, якщо таке майно вже включене до одного з Переліків. Такі заяви подаються через особистий кабінет в електронній торговій системі шляхом заповнення електронної форми. До заяви також завантажуються електронні копії документів, передбачені Порядком передачі в оренду державного та комунального майна.

Етапність передачі в оренду комунального майна передбачає:

Детальніше із процедурою отримання в оренду комунального майна можна ознайомитись за посиланням: https://prozorro.sale/orenda/