COVID-19 та вторгнення в Україну: в ООН прогнозують глобальне падіння Індексу людського розвитку

630 360 1643894096 658Пандемія COVID-19 та війна російської федерації проти України стануть ключовими факторами у падінні Індексу людського розвитку у загальносвітових масштабах у найближчі роки, прогнозують в Організації Об’єднаних Націй.

Про це з посилання на звіт ООН повідомляє ВВС.

У звіті йдеться про те, що після трьох десятиріч безперервного зростання Індексу людського розвитку, що включає в себе такі показники, як очікувана середня тривалість життя, кількість часу, яку людина в середньому витрачає на навчання за час свого життя, та середній рівень заробітної плати за рік, у 2020 році було зафіксоване глобальне падіння цього індексу, причиною чого стала пандемія COVID-19.

Попри те, що значній частині зі 191 країни, у яких підраховується Індекс людського розвитку, вдалося відновити зростання торік завдяки частковому приборканню пандемії COVID-19, прогнози на 2022 рік є «похмурими», заявив один з авторів звіту Ахім Штайнер. Він зазначив, що в цьому році понад 80 країн світу зіткнуться з проблемами виплати свого державного боргу.

Однією з найважливіших причин, чому у 2022 році очікується подальше падіння Індексу людського розвитку в загальносвітових масштабах, експерти ООН називають війну, яку російська федерація розв’язала проти України. Відчутний вплив на зниження цього показника все ще матиме і пандемія COVID-19, а також глобальні кліматичні зміни.

Індекс людського розвитку почали розраховувати у 1990 році, як інтегральний показник для міждержавного порівняння і вимірювання рівня життя, грамотності, освіченості і довголіття, як основних характеристик людського потенціалу досліджуваної території.

Швейцарія посідає перше місце в індексі цього року з очікуваною середньою тривалістю життя 84 роки, 16,5 роками навчання протягом життєвого циклу людини і середньою зарплатою в 66 тисяч доларів на рік.

На іншому кінці шкали знаходиться Південний Судан, де середня тривалість життя становить 55 років, люди витрачають на навчання лише 5,5 років протягом свого життя та заробляють всього 768 доларів на рік.

Згідно з доповіддю Всесвітньої продовольчої програми ООН, у світі голодує понад 800 мільйонів людей.