Медична реабілітація застрахованих осіб

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV визначено, що для забезпечення відновлення здоров’я застраховані особи мають право на лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду.

Тепер  у разі настання страхового випадку в період роботи застрахована особа( яка сплачує та/або за яку сплачується єдиний соціальний внесок) на підставі рекомендацій лікуючого лікаря  відповідно до медичних показань, профілів медичної реабілітації, а саме: нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах) та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я може самостійно обрати санаторно-курортний заклад  для відновлення свого здоров’я чи здоров’я членів сім’ї (дітей в супроводі одного з застрахованих батьків).

Медична реабілітація за рахунок коштів Фонду покриває 100% витрат на проходження відновлювального лікування. Заїзд до реабілітаційного відділення санаторно - курортного закладу застрахована особа здійснює самостійно. Крім того, для застрахованої особи, яка направляється на реабілітаційне лікування, Фонд фінансує надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за весь час перебування у санаторно-курортному закладі.

Цього року майже 17 тисяч працюючих українців пройшли відновлювальне лікування після важких захворювань і травм за кошти Фонду соціального страхування України.

Зазначених осіб було направлено до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за їх вибором зі стаціонару лікарні. Цього року велика частина пацієнтів проходили реабілітацію за кошти Фонду після ускладнень, викликаних захворюванням на COVID-19.

 Звертаємо увагу, що усі санаторно-курортні заклади, до яких направляються пацієнти за кошти Фонду, суворо дотримуються наявних протиепідемічних заходів для протидії поширенню коронавірусної інфекції і гарантують безпеку застрахованих осіб.

Механізм направлення в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів

  Лікарня, в якій застрахована особа перебуває на лікуванні, інформує відділення Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) за місцезнаходженням лікарні  про потребу такої застрахованої особи в медичній реабілітації протягом доби з моменту  надання висновку лікарсько-консультативної комісії. Не пізніше наступного дня представник Фонду відвідує застраховану особу в лікарні, де інформує її про порядок отримання послуги та допомагає оформити заяву для забезпечення таким лікуванням. Надалі представник Фонду перевіряє перебування такої особи на обліку у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, здійснює комунікацію з обраним застрахованою особою санаторно-курортним закладом та готує відповідні документи.   Загалом вся процедура від моменту повідомлення застрахованої особи про її право на реабілітацію до узгодження дати заїзду  до санаторно-курортного закладу та підписання тристороннього договору  займає не більше трьох днів.

Направлення застрахованої особи з порушенням перебігу вагітності до спеціалізованого реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за рахунок коштів Фонду може здійснюватись безпосередньо із жіночої консультації (амбулаторно-поліклінічного закладу).

Отримати консультацію щодо можливості пройти відновне лікування на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за кошти ФССУ застраховані особи можуть за телефонами: м. Звенигородка та м. Ватутіне – 2-32-15; 0679002749 смт. Лисянка – 6-17-92; м. Шпола 2-10-02

Також до відповідальних осіб за вказаними вище телефонами можуть звертатись лікуючі лікарі, чиї пацієнти потребують продовження стаціонарного лікування на базі санаторно-курортних закладів.

Випадкове зображення