Які пріоритети та хто залишається активним учасником ринку праці Черкащини?

20102021002Станом на 1 жовтня 2021 року послуги Черкаської обласної служби зайнятості отримували 14,1 тис. зареєстрованих безробітних, що на 23,3% менше, ніж на відповідну дату минулого року. З початку 2021 року за сприяння обласної служби зайнятості, роботу отримали понад 19,5 тис. осіб.

Про це повідомив директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

За його словами, стабільна робота і вчасно виплачена заробітна плата є найкращим соціальним захистом для людини. Але, на жаль, ніхто не застрахований від раптової втратити робочого місця.

Уже другий рік поспіль ринок праці Черкащини функціонує з врахуванням умов карантинних обмежень. Відчувається певний дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили.

Однак, дев’ять карантинних місяців цього року показали, що попит на працівників робітничих професій залишається незмінним. У цей період затребуваними серед роботодавців регіону були  кваліфіковані робітники з інструментом (слюсар-ремонтник, швачка, електромонтер, електрогазозварник); робітники з обслуговування, експлуатації устаткування  та  машин (водій, тракторист, дорожній робітник, водій навантажувача); некваліфікованих працівників (підсобний робітник, вантажник, двірник, прибиральник службових приміщень, сторож, укладальник-пакувальник,); працівників сфери торгівлі та послуг (продавець, кухар, охоронник, офіціант, бармен); фахівців (вихователь, вчитель, медична сестра, бухгалтер).

Загалом, роботодавці поінформували Черкаську обласну службу зайнятості про наявність 23 тис. вакансій, що майже на 7% менше, ніж у січні-вересні минулого року.

Як показують статистичні дані, найважче знайти роботу жінкам. У загальній кількості зареєстрованих безробітних, чоловіки становили – 5,4 тис. осіб (або 38,2%), жінки – 8,7 тис. осіб (або 61,8%).

Також показово, що 51% зареєстрованих безробітних мали вищу освіту, 35% – професійно-технічну, ще 14% звернулися за послугами служби зайнятості, маючи загальну середню освіту.

«Деякі наші клієнти одразу працевлаштовуються, а для деяких процес пошуку підходящої вакансії затягується. Особливо складно конкурувати на сучасному ринку праці людям, які тривалий час не працювали, або досягли передпенсійного віку. Декому, спочатку потрібно підвищити свою кваліфікацію, а комусь пройти перепідготовку. У таких випадках ми пропонуємо сприяння в організації безкоштовного професійного навчання безробітних під замовлення роботодавців, зокрема, з використанням елементів дуальної системи освіти. Професійне навчання здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, Центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості та безпосередньо на виробництві. З початку  2021 року  професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації проходили майже 1,7 тис. безробітних», - коментує Григорій Дендемарченко.

Нині важливо максимально зберегти робочі місця, підтримати роботодавців та оперативно підбирати підходящу роботу для безробітних. Суттєвою підтримкою з боку служби зайнятості у напрямку збільшення кількості робочих місць, є надання компенсації фактичних витрат роботодавцям на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

         Роботодавцю, який працевлаштовує на нові робочі місця безробітних громадян строком не менше, ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи за рахунок коштів, передбачених у бюджеті Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Фонду соціального захисту інвалідів (у разі працевлаштування особи з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних, але якій відповідно до законодавства допомога по безробіттю не призначалася).

Також роботодавці можуть скористатися такою послугою, якщо вони створюють нові робочі місця у пріоритетних видах економічної діяльності. Цей перелік визначений Кабінетом Міністрів України.

         З початку 2021 року на новостворені робочі місця працевлаштовані 153 безробітних громадян. Найбільшу кількість робочих місць створено у галузях сільського господарства, будівництва, торгівлі, транспорту та ін.

Згідно з пріоритетами державної соціальної політики, для стабілізації ситуації ринку праці регіону, в роботі фахівців служби зайнятості і надалі будуть використовуватися е-сервіси. Збережеться клієнтоорієнтований підхід та рекрутингові засади, шляхом розширення співпраці з потенційними роботодавцями та залучення якісних вакансій.

Сектор інформаційної роботи Черкаського ОЦЗ

Випадкове зображення