У якому віці безробітні Черкащини найчастіше чують фразу: «Ми Вам перетелефонуємо»?

Надрукувати

2907202101Існує думка, що на ринку праці є вікова дискримінація. Людям після 40 років знайти роботу тяжко, після 50 – дуже складно, після 55 – майже не можливо

Чи дійсно пошукачі роботи Черкащини стикаються з цією проблемою і чи є законодавчі механізми, які регулюють це питання, прокоментувала заступниця директора Черкаського обласного центру зайнятості Марина Сорокіна.

Так званий ейджизм — дискримінація людини на підставі її віку, поширена як у формальних, так і в неформальних сферах життя суспільства. Проявляється в готовності адекватно сприймати і співпрацювати лише з людьми, які відповідають заздалегідь установленим віковим критеріям. 

Зі слів Марини Сорокіної, за останні десять років вікова характеристика пошукачів зазнала деяких змін. Дедалі активніше до пошуку роботи долучається молодь віком до 25 років. Але основна частка економічно активного населення сьогодні, як і у 2011 році, складається із громадян віком від 26 до 45 років.

Загальну картину пошукачів роботи Черкащини можна окреслити наступним чином: станом на 1 липня 2021 року серед зареєстрованих безробітних понад чверть становили особи у віці до 35 років; більше 42 % - люди у віці до 50 років і майже третина – у віці понад 50 років.

Якщо ми говоримо про виробництво, то тут більше толерують вікові обмеження через дефіцит кадрів. Якщо про офісних працівників, то тут ситуація більше критична і вимоги стають більш жорсткими щодо віку. Бувають ситуації, коли роботодавці, зважаючи на специфіку роботи (наприклад продаж брендового одягу), висловлюють побажання про те, що вони б хотіли собі працівників, які краще розбираються в цій лінійці одягу тощо.

Однак, коли роботодавці звітують до служби зайнятості про наявність вакансій, то в жодному переліку документів інформація про вікові обмеження не передбачена. Адже одним із принципів трудового права, який чітко прописаний у законодавстві, є саме заборона дискримінації у сфері праці. Так, відповідно до статті 2/1 Кодексу законів про Працю «Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку…» тощо. Відповідно до цієї статті, роботодавець у випадку її порушення може отримати штрафні санкції.

Як показує досвід, для сучасного роботодавця більш важливими стають професійні скіли, а не вік. Існує багато компаній та корпорацій, які готові брати молодих спеціалістів без досвіду, але вони мають бачити потенціал. Тому все частіше за браком професійних навиків у резюме просять вказувати відбуті тренінги, курси, перекваліфікації чи донавчання.

Стати професіоналом своєї справи можна, як в юному віці, так і в більш старшому, коли на основі вже здобутих знань, формується чітке бачення того, над чим потрібно попрацювати.

Сектор інформаційної роботи ОЦЗ