Гепатит А: про лікування хвороби та щеплення від неї розповіли в МОЗ України

Надрукувати

240699085 1931592360337193 4159357784268960695 nГепатит А – захворювання печінки, спричинене вірусом. Гепатит А не має хронічної форми, утім може бути вкрай неприємним. Одужання іноді триває кілька місяців. У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, як лікуватися та чи є щеплення від гепатиту А.

На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації здоров’я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

Лише в рідких випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах або смерть. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2016 році від нього померли майже 7 134 особи (0,5 % сукупної смертності від вірусних гепатитів).

Гепатит А (його також називають хворобою Боткіна) — запальне захворювання печінки. Інфікування відбувається переважно через споживання заражених продуктів харчування чи води або під час близького контакту з хворим.

Цей вірус належить до найбільш поширених інфекцій харчового походження. Вірус гепатиту А довго зберігається в навколишньому середовищі й може залишатися життєздатним навіть після обробки харчових продуктів, які звичайно використовуються для боротьби з патогенами.

Специфічного лікування гепатиту А не існує. Воно зазвичай направлене на відновлення водного балансу в організмі пацієнта й підтримку збалансованого харчування.

Найефективнішими засобами боротьби з гепатитом А є поліпшення санітарних умов (зокрема, доступу до питної води), підвищення безпеки харчових продуктів і вакцинація.

В Україні щеплення від гепатиту А не входить до календаря рутинних щеплень (на відміну від Ізраїля, Китаю чи США), утім у нас зареєстровані дві інактивовані (неживі) вакцини від гепатиту А, які дозволені до використання в дітей віком від одного року. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Одна із них — комбінована вакцина, яка захищає від двох штамів вірусу гепатиту: А і В.

Більше про додаткові щеплення ви можете дізнатися у свого сімейного лікаря.