Українців закликають зробити COVID-щеплення перед початком епідсезону

630 360 1602504676 866Міністерство охорони здоров'я нагадало про необхідність щеплення проти коронавірусу перед початком епідемічного сезону.

"Усі люди старші 18 років мають отримати базовий курс імунізації двома дозами вакцини проти COVID-19 (Comirnaty/Pfizer-BioNTech та CoronaVac/Sinovac Biotech) або ж однією дозою вакцини Janssen (Jcovden). Діти від 12 років можуть щепитися двома дозами вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що бустерне щеплення мають зробити люди віком від 18 років, які отримали базовий курс вакцинації понад 6 місяців тому. Водночас для всіх людей віком від 60 років, а також для осіб 18-59 років із хронічними хворобами доступна друга бустерна доза щонайменше через 4 місяці після першої.

У відомстві нагадують, що перед щепленням додаткові медичні огляди робити не потрібно, а легка застуда або субфебрильна температура не є протипоказаннями до вакцинації. Скасувати щеплення можна у випадку алергічної реакції на попередню дозу вакцини, гіперчутливість до компонентів вакцини та за гострого захворювання, показником якого є температура вища ніж 38,5.

У МОЗ наголошують, що реакції після щеплення проти COVID-19 є нормальними: вони швидко минають та є значно легшими, ніж сама хвороба та її ускладнення.

Україна отримала 100 тисяч доз вакцини Janssen (Jcovden) у межах глобальної ініціативи COVAX.

Випадкове зображення